Eten voor je kind – een lang verwacht boek over voeding tijdens de zwangerschap

Eet een zwangere echt voor twee? Mag je met foliumzuur na 12 weken zwangerschap stoppen? Is Oud bruin goed voor de het zog? In dit boek vind je wel antwoorden voor al  deze vragen en meer.

eten voor je kind boekreviewToen ik zelf voor de eerste keer zwanger was, ben ik allerlei zwangerschapsboeken ingedoken. Ik wilde namelijk weten wat er mag en moet maar ook over wat er absoluut niet mag. En zo heb ik een aantal boeken gelezen over o.a. voeding tijdens de zwangerschap. Wat ik meestal miste, was een grondig wetenschappelijk onderbouwing van gegeven adviezen en een link naar de nieuwste onderzoeken. Dit moet je van mij weten: af en toe ben ik net als een driejarige en als iemand tegen mij zegt dat ik geen rosbief 9 maanden lang niet mag eten, wil ik minimaal weten “waarom dan?!”.

Eindelijk heb ik een zwangerschapsboek gevonden die “waarom dan?” voor mij voldoende beantwoordt.

Lang verwacht boek

Een beetje dubbelzinnig getiteld boek “Eten voor je kind” door Kees Boer, Annette van Ruitenburg en Régine Steegers-Theunissen is het boek waar ik lang op moest wachten. “Het is een boek voor paren met kinderwens, zwangeren en jonge ouders.” vertelt Kees Boer “Maar ook voedingsprofessionals gaan hier veel aan hebben”. Het boek gaat grotendeels over het eten tijdens de zwangerschap, dus over wat jij als moeder voor je kind eet.

Het is niet zo maar nog weer een boek over voeding. Dit boek en daarbij horende website geeft je een up-to-date inzicht in alle relevante onderzoeken op gebied van voeding voor en tijdens de zwangerschap. Je kan dus je eigen conclusies trekken (mocht je het willen). “Niet iedereen is geïnteresseerd in de achtergronden van de adviezen” vertelt Kees Boer. Dus voor diegenen die niet zo zeer van wetenschappelijke teksten houden, biedt het boek de vertaling van onderzoeken naar hele concrete adviezen en om niet alleen hierbij te blijven, ook recepten om de gegeven adviezen tot leven te roepen. Het boek biedt dus de het hele spectrum: van wetenschap tot praktische zaken, zoals: dus wat eten we vandaag eigenlijk?

Voeding voor, tijdens en na de zwangerschap

Dit boek noemt een aantal zeer belangrijke punten als het gaat over gezonde voeding voor, tijdens en ook na de zwangerschap. Zo is het bijv. uit onderzoek gebleken dat als je problemen hebt met zwanger te worden, je o.a. beter moet opletten op wat jij en je partner eten.

Behalve tijdens de zwangerschap al bekende adviezen over gevarieerd eten, vermijden van rauwmelkse kazen, rauw vlees etc. zijn er ook nog niet zo breed bekende inzichten besproken. Wist je bijv. dat wat en hoe veel je tijdens je zwangerschap eet, aanmerkelijke invloed heeft op de gezondheid van je kind. Niet alleen in de baarmoeder, maar ook veel later als je baby volwassen wordt. Er komen ook hele nieuwe inzichten aan bod die nog niet eens in het officiële advies van het Voedingscentrum zijn opgenomen. Zoals, advies over met foliumzuur slikken iig door te gaan tot 12 weken zwangerschap en mogelijk ook nog later. “Régine Steegers is wereldexpert op dat gebied.” legt Kees Boer uit “Er zijn veel aanwijzingen, dat foliumzuur ook beschermd tegen een open gehemelte en die sluit later dan de rug. Het advies van het voedingscentrum is nu nog om bij 10 weken te stoppen, maar dat zal nog wel worden aangepast. Omdat het voor sommige zwangeren nodig kan zijn om langer door te gaan met het slikken van foliumzuur is het goed om eerst de verloskundige, huisarts of gynaecoloog te raadplegen of het gestopt kan worden”.

“Eten voor je kind” biedt ook een aantal hoofdstukken over voeding nadat je baby er al is. Hier kan je dus lezen hoe het zit met beginnen met voeding die risico van allergie met zich meebrengt zoals bijv. koemelk.

Een goed tegenwicht

In het voorwoord van “Eten voor je kind” heeft prof. dr. Dick Swaab geschreven dat dit boek “een goed tegenwicht is voor alle slecht onderbouwde adviezen die iedereen in de periode van de zwangerschap ongevraagd aan je geeft”. Uit mijn eigen ervaring, kan ik je vertellen: Ja, het is zeker zo! Als je de eerste keer zwanger bent, hoor je steeds adviezen van anderen. Soms is dit maar een mening die aan jou als de Waarheid aangeboden wordt. Niemand bedoelt het verkeerd maar het is jouw verantwoordelijkheid om je eigen mening te vormen en “Eten voor je kind” is een heel goed boek om dit te doen. Had ik het maar toen ik zelf eerste keer zwanger was…

Gelukkig kan jij “Eten voor je kind” gewoon online bestellen en dan is het binnen paar dagen thuis.

Winactie

eten voor je kind winactie_150x150Ik heb ook een cadeau voor je! Ik heb één exemplaar van Eten voor je kind die ik mag weggeven. Interesse? Kijk hier hoe je aan deze winactie kan meedoen.