FAQ voor aanstaande en jonge ouders – Oei, ik groei! Weetjes en mijlpalen

oei ik groeiAf en toe verschijnt er een boek voor ouders dat wat anders is dan anders. Zo is het ook met Oei, ik groei weetjes en mijlpalen.

Aanstaande en jonge ouders hebben alleen maar vragen

Als een aanstaande ouder heb je vragen en twijfels. Who am I kidding?! Je hebt alleen maar vragen en twijfels. Als je iets zeker denkt te weten, helpt een gesprek met een andere moeder je uit je dromen. Dus je hebt maar vragen over hoe het straks zal zijn met je baby en of je het goed gaat doen. Later als je baby er al is, wordt het ook niet direct beter maar alleen maar erger. Nog meer vragen en nog meer twijfels.

FAQ voor (aanstaande) ouders – dat kom je niet zo gauw tegen

oei ik groeiMaar niet veel boeken over ouderschap zijn geschreven om vragen snel en direct te antwoorden – zeg maar op een google-achtig manier. Ze geven allemaal antwoorden op de vragen die je als ouder hebt, maar je moet eerst het hele boek door. Een echt FAQ (Frequently asked questions) kom je niet zo gauw tegen. Het boek Oei, ik groei! Weetjes en mijlpalen is dus een boek met een vrij unieke insteek. Het is volledig uit vraag-antwoord opgebouwd. Je kan het dus snel raadplegen als je alleen een klein beetje informatie nodig hebt. Mooi!

Sommige van de vragen had ik zelf. Letterlijk! Anderen zijn nog nooit in me opgekomen maar doordat ze in het boek wel benoemd staan… heb ik ze toch ook gelezen.

Omdat dit een FAQ is, leest het af en toe wat raar als je het cover-to-cover wilt lezen. Dan valt de auteur gauw in de herhaling, maar volgens mij moet je dit boek op zo’n manier niet te lezen. Juist raadplegen als een twijfel of een vraag in je opkomt. Of lees het op het toilet, dan is herhaling juist welkom 😉

De controverse van vaste sprongetjes

Oei, ik groei Weetjes en mijlpalen is o.a. door prof. Frans X. Plooij geschreven, net als de bestseller: Oei, ik groei. En daar zit een adertje onder de gras dat ik heel toevallig tegen kwam. De theorie en unieke insteek van beide boeken leunen heel sterk op een onderzoek door prof. Plooij waarvan bleek dat sprongetjes op vaste leeftijden plaatsvonden. Dit kan helaas niet bevestigd worden door andere onderzoekers en heeft nog wat ophef in 1997 in de wetenschappelijke wereld opgeleverd. Het leidde vervolgens tot de officiële afwijzing van de resultaten van prof. Plooij (lees hier de originele brief).

Het is dus niet zo zeer dat er geen sprongetjes zijn, maar meer dat er geen vast aantal sprongetjes bestaat en dat je ze zeker niet zo nauwkeurig kan prikken (lees hier artikel van Trouw). Dit in het achterhoofd houdend… kan je dit boek nog steeds prima lezen en veel ervan leren.

Dit zijn toch geen weetjes maar cruciale info

Misschien ligt het aan mij maar als ik aan “weetjes” denk, dan zijn dit voor mij triviale dingen. Zeker niks belangrijks wat je echt moet weten. En dan klopt de titel van dit boek niet want in Oei, ik groei weetjes en mijlpalen vind je veel belangrijke informatie – geen weetjes.

Zo maakt dit boek het je duidelijk wat een ontwikkelingssprong voor je kind betekent en waarom het gepaard gaat met hangerigheid, huilerigheid en humeurigheid. De auteurs vergelijken een ontwikkelingssprong met wakker worden in een totaal nieuwe wereld. Daar zou jij ook huilerig van worden. Zelf heb ik hierover nooit zo gedacht, maar nu heb ik veel meer begrip voor mijn kinderen.

Verder, gaan de auteurs van Oei, ik groei weetjes en mijlpalen in op hoe het met het motorische ontwikkeling, eten, slapen, intelligentie gaat. Ze antwoorden vragen die bij elke ouder speelt: wanneer gaat je baby doorslapen? hoe weet je waarom je baby huilt? is het belangrijk je kind zelf te laten eten? En nog veel meer natuurlijk.

Kopen of in de winkel laten liggen?

oei ik groeiDit is waar het om draait… Als je door de “vaste sprongetjes” heen kan kijken, is het zeker een waardevol boek om te lezen.

En je kan het natuurlijk via bol.com bestellen.