Keuze kinderdagverblijf

Keuze kinderdagverblijfDe keuze voor een kinderdagverblijf is een lastige en ook nog eens een die je snel in de zwangerschap moet maken. Mogelijk zijn er een opa en oma beschikbaar die graag 1 of meerdere dagen per week op het kleinkind willen oppassen. Als die luxe niet aanwezig is ben je als werkende ouders aangewezen op gastouders of het kinderdagverblijf. In deze post ga ik in op waar je op moet letten bij de keuze voor een kinderdagverblijf. Met name als je in een van de grote steden woont moet je al vroeg in de zwangerschap een keuze maken voor kinderopvang in verband met de soms lange wachtlijsten.
Maar hoe kies je een kinderdagverblijf? Naast de informatie van een vergelijkingssite, zijn er een aantal zaken die je in overweging kunt nemen:

locatie
gevoel
pedagogisch plan
rapport ggd
sluitingstijd kinderdagverblijf
grootte kinderverblijf
horizontale of verticale groepen

 

Locatie

De eerste selectie maak je op basis van de locatie. Het makkelijkst is een locatie dicht bij je huis of dicht bij je werk. Het halen en brengen gaat veel tijd kosten, en hoe dichterbij het verblijf is, hoe makkelijker het voor jullie zal zijn. De beste voorselectie maak je op basis van het landelijk register [2]. Als je het register ook wilt zoeken op alleen de cijfers van je postcode of afstand van je huis, dan kan dat hier: [5] of hier: [6]

Gevoel bij kinderdagverblijf

Gevoel

Het allerbelangrijkst voor ouders is om een goed gevoel te hebben bij de kinderopvang. Maak een afspraak en ga met zijn tweeën langs. Ga bij voorkeur op een drukke dag (geen vrijdag), zodat je het kinderdagverblijf in volle werking ziet. Kijk hoe de leidsters met de kinderen omgaan, en probeer voor jezelf een beeld te krijgen of je je kindje aan dit verblijf durft toe te vertrouwen.

Pedagogisch plan

Als voorbereiding op de afspraak kan je het pedagogisch plan doorlezen, de meeste kinderdagverblijven hebben deze op hun website beschikbaar of kunnen je deze op aanvraag toesturen. Hier kan je tijdens de afspraak vragen over stellen. In het pedagogisch plan staat beschreven hoe met kinderen wordt omgegaan, welke opvoedmethode wordt gehanteerd, hoe men tegen veiligheid aankijkt, etc. Lees dit goed door, sluit dit aan bij de ideeën die jullie hebben over opvoeding?

Rapport GGD

Kinderdagverblijven moeten voldoen aan een flink aantal richtlijnen van de overheid. O.a. de GGD controleert of het kinderdagverblijf zich hieraan houdt. Deze rapporten zijn in te zien op de website van de gemeente waar het kinderdagverblijf onder valt.Het lijkt voor de hand liggend, maar het gaat wel eens mis. In Asten kon een paar jaar terug een kinderdagverblijf sluiten omdat het niet voldeed [1]. Tevens moet het kinderdagverblijf geregistreerd staan als officiele kinderopvanglocatie, anders kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.[2] De GGD let mogelijk op zaken die voor jullie niet belangrijk zijn, lees het rapport goed door zodat je weet wat gecontroleerd is. De GGD controleert niet alles.

Sluitingstijd kinderdagverblijf

De sluitingstijd van het kinderdagverblijf kan bepalend zijn. Iedere kinderopvang heeft andere haal en brengtijden. Sommigen sluiten om 17.45, anderen om 18.30. Als je ver moet reizen iedere dag kan je dan in de problemen komen bij een vroege sluiting. Welke sluitingstijd wordt door het kinderdagverblijf gehanteerd? Is er een boete als je te laat komt? Hoe flexibel is men als je trein vertraging heeft?

Grootte kinderdagverblijf

Een groep kinderenDe grootte van de kinderopvang kan variëren van 6 tot 100 kinderen. In het laatste geval zitten deze weliswaar in aparte groepen, maar het kan een indicatie zijn voor de drukte op het kinderdagverblijf. Het is niet te zeggen wat beter is, dit is afhankelijk van je kindje. Als jullie er een goed gevoel over hebben breng je dit ook over op je kindje. Deze zal de status quo simpel accepteren, zeker als het maar een paar maanden oud is. Hoe groot is de kinderopvang die jullie op het oog hebben? Hoe gaat men om met de groepindeling?

 

Horizontale of verticale groepen

Een onderscheid in de indeling van de groepen bij een kinderdagverblijf is het hebben van horizontale en/of verticale groepen. Kleine verblijven kiezen voor 1 van de twee. De grotere geven je soms de keuze. In een horizontale groep zitten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar, in een verticale groep zitten kinderen van alle leeftijden bij elkaar. Een uitzondering wordt gemaakt voor baby’s, die zitten soms in een aparte groep. Het voordeel van horizontale groepen is dat de activiteiten altijd zijn afgestemd op de leeftijd van je kindje en dat het altijd leeftijdsgenootjes heeft om mee te spelen. Het voordeel van een verticale groep is dat je kindje leert van oudere kinderen en dat er geen wisseling van groep is in de eerste paar jaar. Een keuze voor horizontaal of verticaal is gevoelsmatig, wetenschappelijk is er niet voldoende vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd om te weten wat beter of slechter is. [3]

 

Wat is jullie ervaring met het kiezen voor een kinderdagverblijf? Wat vinden jullie belangrijker? Horizontale of verticale groepen?

Links
[1] GGD sluiting kinderdagverblijf Asten
[2] Landelijk register kinderopvang
[3] Horizontale en verticale groepen in kinderopvangcentra. Verkennend onderzoek naar de voor- en nadelen op basis van literatuurstudie en raadpleging van deskundigen
[4] Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen
[5] Speciale zoekwebsite door landelijk register kinderopvang
[6] Kinderopvang zoeken

Photocredit: Rosemoon
U.S. Fish and Wildlife Service