Verloskundige

Wat is een verloskundige?

bevalling SirLyric

Een verloskundige is een medicus en een coach die je voor, tijdens en na je zwangerschap begeleidt. De verloskundige is verantwoordelijk voor de gezondheid van jou en je baby. De verloskundige begeleidt een normale zwangerschap en bevalling. Als er een medische reden daarvoor is, zal de verloskundige je naar een gynaecoloog doorverwijzen.

Het komt steeds vaker dat je naar de verloskundige gaat nog voor je zwanger bent. Je verloskundige kan je advies en coaching geven rond zwanger worden.

Wat doet een verloskundige?

Zwangerschapsbegeleiding

Vanaf ca. week 9 van je zwangerschap ga je naar een verloskundige. In het begin ga je elke 4 tot 6 weken bij de verloskundige praktijk langs voor controles en onderzoeken. Naarmate je in de zwangerschap vordert, ga je steeds vaker. Het aantal controles is ook afhankelijk van je gezondheid. Bij de eerste controle nemen jullie samen alle belangrijke vragen door:

  • hoe ver ben je? – op basis van calculatie of/en echografie
  • je algemene gezondheid en leefstijl
  • alle bijzonderheden – ziektes, allergieën, voorkeuren
  • medisch voorgeschiedenis in de families van beide partners

Bij elke controle kijkt je verloskundige naar het volgende:

  • de grootte van je baarmoeder
  • je bloeddruk
  • de hartslag van je baby (vanaf de 3de maand)
  • de ligging van je baby (in de laatste maanden)

Bij sommige praktijken wordt ook je gewicht in de gaten gehouden.

De verloskundige houdt de gezondheid van jou en je baby in de gaten. Dankzij routine controles en standaard onderzoeken kan de verloskundige een goed beeld krijgen van de ontwikkelingen van je zwangerschap en, mocht het nodig zijn, tijdig ingrijpen. Zij of hij gaat je altijd vragen stellen over hoe het met jullie gaat en hoe je je voelt. Op basis daarvan kan de verloskundige beslissen om extra onderzoeken te doen. De verloskundige beslist of je onder de begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis moet bevallen.

Bevalling

bevalling amcdawes

Bij geen medische indicaties zal je verloskundige ook je bevalling begeleiden. Onafhankelijk of je thuis, in een geboortehotel of in een ziekenhuis wil bevallen, gaat je verloskundige mee om je te helpen. Tijdens en na de bevalling werkt de verloskundige samen met jou, jouw partner, eventueel andere betrokken (een familielid, alle beste vriendin etc.) en een kraamhulp.

Als je thuis beslist te bevallen, is er geen sprake van medisch pijnbestrijding. De verloskundige kan je helpen om op meer natuurlijke manieren met de pijn omgaan. Mocht het iets niet helemaal goed gaan, dan zal zij of hij beslissen om toch naar een ziekenhuis te gaan.

bevalling koadmunkee

Nazorg

Na de bevalling controleert de verloskundige gezondheid van je baby en doet direct een bloedonderzoek. Zij of hij controleert ook jouw gezondheid en algemene conditie.

Hoe kies ik een verloskundige?

Je heb alle vrijheid om je verloskundige te kiezen. Kijk welke praktijken er in jouw buurt zijn met de Verloskundige Locator van KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen). Het is belangrijk dat er een persoonlijke klik is met je verloskundige, straks moet je al je zorgen en problemen met hem of haar kunnen bespreken.

Kwaliteitsregister Verloskundigen

Sinds 1 januari 2006 is het Kwaliteitsregister Verloskundigen voor aanmelding geopend. Verloskundigen die hierin geregistreerd staan, werken volgens de standaarden en overige richtlijnen van de beroepsgroep en zorgen dat hun kennis en vaardigheden op peil blijven.

Foto credit koadmunkee, amcdawes en SirLyric via Flickr