Wat moet je regelen tijdens je zwangerschap?

Alles wat je tijdens je zwangerschap moet regelen op een rij.

Er komt nogal wat bij kijken als je zwanger wordt. Mogelijk lijkt het je te veel. Geen zorgen, ik heb alles op een rijtje gezet zodat je je eigen planning kan opstellen.

Ik heb ook iets leuks voor je! Een handige check-lijst kant en klaar om af te drukken.

Wat moet je regelen tijdens je eerste trimester?

Meld je aan bij de verloskundige

afspraak verloskundigeEen gezonde zwangerschap wordt in Nederland door een verloskundige begeleid. Dus meld je aan. Je hoeft niet eerst naar de huisarts en je kan zelf je verloskundige kiezen. Als het dreigt mis te lopen, zal je verloskundige je naar de gynaecoloog verwijzen. Je kan nog meer over de verloskundigen lezen in onze blog: Wat is een verloskundige?

Jouw deadline: rond week 9 of 10 ga je voor het eerst naar de verloskundige

Denk na over het vastleggen van je zwangerschap

bedenkMogelijk denk je dat je zoiets als je zwangerschap je ALTIJD zal herinneren. Mogelijk… maar mijn eigen ervaring leert helaas anders.

Je zwangerschap vastleggen is een van de leukste zaken om te regelen want het is niet verplicht en als je het niet doet, zal er ook niks ergs gebeuren. Mogelijk ga je er later spijt van hebben als je niks vastlegt. Dus ik moedig je aan om iets te doen wat bij jou en je zwangerschap past. Het is leuk om je zwangerschap vast te leggen, niet alleen voor jezelf en je partner maar ook voor dat kleine frummeltje dat in je buik groeit.

Wat kan je doen? Af en toe zie je echt gave dingen wat betreft het vastleggen van de zwangerschap. Bijv. timelapse video’s waar je in 1 of 2 minuten door de 9 maanden heenflitst. Zo zie je de buik echt groeien 🙂 Doe ook iets leuks. Als je inspiratie nodig hebt, kijk in onze blog 10 manieren om je zwangerschap nooit te vergeten.

Jouw deadline: afhankelijk van hoe je het wilt doen. Elke dag een foto? Dan moet je zo snel mogelijk beginnen. Elke week iets in je dagboek opschrijven? Kies een vaste dag en tijdstip en begin al. Zwangerschapsfotosessie? Het beste tijd is rond week 30.

Denk na over prenatale onderzoeken

bedenkTegenwoordig is het mogelijk om al tijdens de zwangerschap erachter te komen of een baby gezond is. Men kan allerlei ontwikkelingsafwijkingen ontdekken maar geen enkele test geeft 100% garantie op een gezond kind. Sommige prenatale onderzoeken kunnen zonder enig risico voor de moeder en baby uitgevoerd worden (bijv. echo’s), andere brengen een verhoogd risico op een miskraam met zich mee (bijv. vruchtwaterpunctie). Je hoeft niet alle prenatale onderzoeken te ondergaan. Wil je het weten of je baby mogelijk geen afwijkingen heeft? Dit is het moment om hierover na te denken.

Jouw deadline: Het eerste beslissingsmoment over de prenatale onderzoeken is in de zwangerschapsweken 9 tot 11 (vlokkentest).

Eerste controle bij de verloskundige

afspraak verloskundigeIn begin van je zwangerschap ga je minder vaak (elke 6 a 4 weken) en tegen het einde steeds vaker. In je laatste weken zal je je verloskundige elke week zien. Maar geen zorgen, dan ben je ook met zwangerschapsverlof. Als je meer wilt weten over de verloskundige, lees mijn blog: Wat is een verloskundige?

Jouw deadline: afhankelijk van wanneer je de afspraak hebt gemaakt, zwangerschap week 9 of zwangerschap week 10.

Laat vlokkentest doen

vlokkentestHeb je besloten om prenatale onderzoeken te doen? Dit is het tijd voor de vlokkentest. Met behulp van de vlokkentest is het mogelijk om bijv. het syndroom van Down op te sporen. Het is niet verplicht om de vlokkentest of andere prenatale onderzoeken te doen.

Jouw deadline: je kan de vlokkentest laten doen tussen de 9e en 11e week van je zwangerschap.

Kinderopvang regelen

kinderopvangWil je gebruik maken van kinderopvang? Schrijf je kindje op tijd in want door de marktomstandigheden is er soms te kort aan opvang. Dit geldt zeker in de grote steden. Als je wilt weten waarop moet je letten bij een keuze van een kinderdagverblijf, lees mijn blog over de keuze van kinderopvang.

Jouw deadline: Zo snel mogelijk. Zodra je weet hoe je de opvang gaat regelen, schrijf je je baby in.

Bedenk een bijnaam

bedenkMogelijk weet je nog niet hoe je baby gaat heten. Mogelijk weet je ook niet of het een jongen of een meisje is dan is het ook moeilijk om een naam te gebruiken. Maar zo’n fake naam is wel handig, zeg maar Mini of Spruitje of Frups. Zo is het geen anonieme baby meer.

Jouw deadline: nee, je hebt geen deadline hiervoor en je kan op elk moment beginnen

Denk na over je werk-situatie na de bevalling

bedenkEn als jullie baby er al is? Ga je minder werken? Ga je meer werken? Ga je stoppen met werken? Weet je het al? Mogelijk nog niet maar dan moet je juist nu hierover nadenken. Mogelijk wil je ouderschapsverlof opnemen. Deze regeling houdt in dat je je werkcontract niet reduceert maar dat je toch minder kan werken. Helaas krijg je dan ook direct minder salaris 🙁

Jouw deadine: Vraag bij je werkgever naar de deadlines voor het aanvragen van ouderschapsverlof

Wat moet je regelen tijdens je tweede trimester?

Informeer je werkgever tijdig

informeer werkgeverJe werkgever zal een aantal zaken voor jou moeten voorbereiden en regelen voor de tijd dat je er niet bent. De procedure is bij elke organisatie anders dus informeer op tijd.

Jouw deadline: doe het zo snel mogelijk want wie weet wat is de procedure bij jouw werkgever heel traag.

Schrijf je in voor zwangerschapsoefeningen

erkenning regelenNu dat je 12 weken zwanger bent, kan je ook niet elke oefening doen. Dit heeft alles te maken met je groeiende buik en rekkende buikspieren. Maar dat is nog geen redenen om met sporten te stoppen. Er zijn speciale zwangerschapsfitness cursussen. Blijf fit en ontmoet andere mama’s-to-be.

Jouw deadline: doe rustig aan maar wacht er niet te lang mee.

Vraag kraamzorg aan

kramzorgKraamzorg! Het wonder dat in veel landen totaal onbekend is. Er komt iemand bij je thuis, voor jou en voor je baby te zorgen. Zij (ja dit zijn meestal vrouwen) gaat je leren over het verzorgen van je baby en… je was draaien, je boterhammen smeren… Geweldig! Maar dit gaat niet vanzelf, je moet het aanvragen bij je zorgverzekeraar of direct. Kraamzorg is niet verplicht.

Jouw deadline: doe het nu om het alvast gedaan te hebben

Maak 20-weken echo afspraak

20 weken afsprakAls je hebt besloten om prenatale onderzoeken te doen, is de 20-weken echo een van de standaard prenatale onderzoeken die iedereen kan krijgen. Het doel van dit onderzoek is om de aanwezigheid van afwijkingen te ontdekken. Vaak is het ook mogelijk om het geslacht van je baby te zien.

Jouw deadline: Je hebt maar 2 weken (week 19 en 20) om de 20-weken echo te laten uitvoeren. Als je te lang wacht zit het skelet van de baby in de weg.

Bedenk de naam

bedenkWeet je al een perfecte naam voor jullie baby? Nog niet en je hebt inspiratie nodig? Snuffel dan in onze artikelen over babynamen.

Jouw deadline: Geen zorgen als je geen idee hebt. Je ultieme deadline is 3 dagen na de geboorte. Dan moet de baby ingeschreven worden in de gemeente.

Regel erkenning en ouderlijk gezag

erkenning regelenTegenwoordig zijn alle variaties op het gebied van relaties zijn mogelijk. Jullie zijn mogelijk getrouwd en dan is dit helemaal niet van toepassing. Maar als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, regel dan de erkenning van jullie baby door de vader. Ik weet dat het een heel gedoe lijkt maar het is super belangrijk dat je het doet. Zo kan jullie baby wettelijk een vader hebben (of een duomoeder), van vader erven, nationaliteit van de vader erbij krijgen etc. Het blijft helaas niet bij de erkenning alleen want meestal is het ook nodig dat de vader (of duomoeder) van jullie baby ook het ouderlijk gezag aanvraagt. Dat is iets anders dan erkenning en heeft alles te maken met de wettelijke vertegenwoordiging van jullie baby en onderhoudsplicht.

Jouw deadline: rond week 24

Begin aan de babykamer inrichten

baby kamerHet lijkt dat je nog ontzettend veel tijd hebt, maar dat is niet zo want je begint niet direct met verbouwen. Bedenken wat je in je babykamer wilt hebben, kost veel tijd. Veel tijd op Pinterest 🙂 maar dat is vast niet erg. Als je niet weet waar moet je beginnen, of als je fouten wilt voorkomen, lees mijn blog over babykamer inrichten met tips van binnenhuisarchitecten en interieurstylisten.

Jouw deadline: het kamertje moet klaar zijn als je baby wordt geboren en dat kan al vanaf week 37. Voor deze tijd kan je baby ook geboren worden, maar dan moet hij helaas in een couveuse dus je hebt de babykamer nog niet direct nodig.

Begin je te oriënteren op het zwangerschapscursussen aanbod

zwangerschapscursussen aanbodJe gaat naar een zwangerschapscursus om 2 dingen te doen:

  1. over de bevalling te leren
  2. andere zwangere vrouwen te ontmoeten

Ik weet dat je mogelijk denkt dat zwangerschapscursussen totale onzin zijn. Als je een goede vind, ga je heel veel lol hebben en meer vertrouwen in jezelf en je lichaam krijgen. Je partner heeft het ook nodig. Hij moet je straks bijstaan en het kan even heftig voor hem zijn als voor jou. Of misschien nog heftiger? – jij hebt allerlei hormonen die je gaan helpen, maar je partner heeft dat natuurlijk niet. Dus ga op zoek naar een zwangerschapscursus die je aanspreekt en schrijf je niet zo maar in bij de eerste die je tegenkomt.

Jouw deadline: de goede zwangerschapscursussen raken snel vol dus hoe eerder hoe beter

Plan een zwangerschapsfotosessie in

zwangerschapsfotosessieAls je echt mooie foto’s van je zwangerschap wilt hebben, ga je naar een professionele fotograaf. Niet zo maar iemand met een camera. Er zijn heel veel opties mogelijk: bij je thuis, met je gezin, in een studio. Dus beslis wat je mooi vind. Op eZwangerschapskalender werk ik samen met een aantal fotografen die in verschillende regio’s en met verschillende stijlen werken. Als een trouwe lezer van eZwangerschapskalnder krijg je ook nog wat extra bij een sessie. Dus kijk naar de mooie foto’s van andere mama’s-to-be en speciale aanbiedingen op mijn blog over zwangerschapsfotografie.

Jouw deadline: de beste foto’s krijg je tussen week 30 en 35. Dan is je buik al groot genoeg maar ben je nog niet zo moe.

Schrijf je in op een voorlichtingsavond

erkenning regelenJe verloskundige organiseert vast een voorlichtingsavond. Het is meestal niet duur. Die van ons kostte 10 (!) euro en we hebben nog een echte goodie bag gekregen. Tijdens zo’n avond krijg je nuttige info over de bevalling en borstvoeding. Als je het echt on-the-budget moet doen, kan je de zwangerschapscursus laten zitten en alleen naar een voorlichtingsavond gaan. Het is niet precies hetzelfde want er zijn geen praktische workshops bij zo’n voorlichtingsavond maar het is beter dan niks.

Jouw deadline: informeer bij je verloskundige wanneer de volgende voorlichtingsavond is gepland

Informeer naar kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget

zwangerschapscursussen aanbodJe krijgt een baby en je kan ook geld van de overheid krijgen. Het is wel leuk maar niet iedereen krijgt hetzelfde of heeft recht op hetzelfde geld, dus informeer waar je recht op hebt en vraag het aan.

Jouw deadline: afhankelijk van de regeling. Vergaar nu alvast de benodigde informatie.

Wat moet je regelen tijdens je derde trimester?

Organiseer je baby uitzet

babyuitzet organiserenMogelijk weet je niet eens waar moet je beginnen als het over de babyuitzet gaat. Het eindigt echt niet met schattige babykleertjes. Je hebt best veel nodig maar voor je aan de slag met gaat met de aankopen, lees onze blog over babyuitzet. Daar vind je uitleg over alle items op de meeste babyuitzet lijsten. Zo ben je voorbereid en ga je geen dubbele of overbodige aankopen doen!

Jouw deadline: probeer alles klaar te hebben rond week 37

Schrijf je in voor een zwangerschapscursus

erkenning regelenHeb je een perfecte zwangerschapscursus al gevonden? Schrijf je zo snel mogelijk in want een goede zwangerschapscursus raakt heel snel vol. En wat zou het jammer zijn als er geen plek meer voor jou en je partner is 🙁

Jouw deadline: zo snel mogelijk

Regel de kinderwagen

kinderwagenEen kinderwagen is een hele grote kostenpost bij de babyaankopen. Soms moet je hem ook weken van te voren bestellen. Nu dat je in je 2e trimester zit is het tijd om het onderzoek naar een geschikte kinderwagen te beginnen. Past hij in jullie achterbak? Hoe zwaar is het? Gaan jullie een nieuwe kopen? Als je wilt weten wat ik zelf heb gekozen en of ik ermee tevreden ben, lees mijn review van Maxi Cosi Mura 4.

Jouw deadline: het is handig om de kinderwagen te hebben als je baby er al is, maar je gaat de eerste week niet naar buiten met je baby om te wandelen…

Verken de routes naar het ziekenhuis

ziekenhuis routesMisschien ben je van plan om straks thuis te bevallen. Dat is helemaal prima maar je weet nooit of je toch spoedig naar het ziekenhuis moet. De mate van spoed kan ook verschillend zijn… Het is handig en rustgevend als je de routes naar het ziekenhuis in de buurt alvast verkent. Bekijk waar je daar parkeren kan. Bezoek ook vast de kraamafdeling zodat je niet in paniek om 3 uur ‘s nachts iemand moet vinden om je de weg te wijzen. Controleer ook waar de rolstoelen staan en wat voor muntje er in moet.

Jouw deadline: er is geen echte deadline voor. Maar het is handig om dit gedaan te hebben voor als het zo ver is.

Bezoek ziekenhuizen in de buurt

ziekenhuisZelfs als je ervoor gekozen hebt om thuis te bevallen, ga op pad en bezoek ziekenhuizen in de buurt. Je weet nooit hoe het straks bij de bevalling zal gaan. Of mogelijk weet je nog niet waar je bevallen wilt… Bezoek dan juist ziekenhuizen om naar opties, sfeer en mogelijkheden na te vragen. De ziekenhuizen organiseren zelf voorlichtingsuren. Zo kan je door de kraamafdeling rondlopen met een gids en in de kamers kijken etc.

Jouw deadline: je bevalling natuurlijk, maar probeer dit geregeld te hebben voor week 37

Denk na over waar je bevallen wil

bedenkNiet voor iedereen is het vanzelfsprekend om in… het ziekenhuis? thuis? in een kraamhotel? te bevallen. Mogelijk ga je iets beslissen en dan later in je zwangerschap weer van mening veranderen. Ik wilde altijd thuis bevallen, maar later in mijn eerste zwangerschap begon ik te twijfelen… en het lot heeft het toch zelf besloten. Maak daarom geen vaste beslissing en fixeer jezelf daar niet compleet op. Informeer naar de voor- en nadelen van elke optie en wees je er bewust van.

Jouw deadline: de bevalling… maar zelfs tijdens de weeën kan je nog van mening veranderen

Regel klossen voor jullie bed

klossenHet is heerlijk om uit het bed te stappen als het hoog staat. Zo hoef je je dikke buik niet buigen. Dus regel klossen of iets anders waarop jullie bed veilig verhoogd kan staan.

Jouw deadline: week 36

Stel bevallingsplan op

bevallingsplanJa het heet “bevallingsplan” of “geboorteplan” maar het heeft niet ontzettend veel met planning te maken want bij een bevalling weet je het nooit. Waar het om gaat, is dat je van te voren nadenkt over de mogelijkheden en dat je bepaalde keuzes opschrijft. Voor jezelf maar ook voor je partner, verloskundige of doula. Zo kan je bijv. ervoor kiezen om absoluut geen foto’s te laten maken van de uitdrijving of juist wel… Je kan je voorkeuren duidelijk maken, maar dat zijn voorkeuren want bij een medische indicatie worden ze gewoon aan de kant gezet. Zo kan je bijvoorbeeld liggend willen bevallen, maar als je geen sterke persweeën hebt, is het veel makkelijker om op je hurken te bevallen. Je kan nog veel meer hierover lezen en een bevallingsplan template gratis downloaden van mijn blog over bevallingsplan.

Jouw deadline: Dit is een van die dingen die erg leuk zijn om te doen. Je kan ook prima bevallen zonder ooit een bevallingsplan te hebben. Ik raad je het aan om het voor week 37 klaar te hebben.

Geboorte kaartjes regelen

geboortekaartjesHet is een heel leuk Nederlands gebruik om geboorte kaartjes te sturen. Maar de grootste klus is dat ene perfecte kaartje te vinden. Begin op tijd, zo kan je bijvoorbeeld gratis proefdrukken bestellen om de kaartjes echt in je handen te hebben. Er zijn heel veel drukkerijen en webwinkels die zich specialiseren in het drukken of afdrukken van geboortekaartjes. Kijk in mijn top5 webwinkels met geboortekaartjes om dit landschap alvast te verkennen.

Jouw deadline: ze worden niet gedrukt voor je baby geboren is, maar een design kan je nu al kiezen.

Pak je ziekenhuistas

ziekenhuistasJe weet het nooit tijdens een bevalling. Dus zelfs bij een thuis bevalling moet je soms naar het ziekenhuis. Heb dan een ziekenhuistasje al klaar staan, zodat je het alleen in je auto hoeft te gooien. Of beter nog… laat het al in je auto liggen. Als je geen idee hebt wat je in zo’n ziekenhuistas moet inpakken, kijk in mijn blog over het vluchtkoffertje.

Jouw deadline: zo snel mogelijk

Denk na over de voeding van je baby

bedenkSoms is de keuze vanzelfsprekend maar soms ook niet. Soms valt er ook niks te kiezen als je bijvoorbeeld medicaties moet nemen die in de borstvoeding terecht komen. Zowel borstvoeding als flesvoeding hebben voor en nadelen. Doe je eigen onderzoek en kies bewust. Realiseer je ook dat je van borstvoeding kan overstappen naar flesvoeding, maar dat andersom niet mogelijk is.

Jouw deadline: de bevalling. Je hoeft niks speciaals te doen als je borstvoeding wilt geven dus zelfs op het moment dat de verloskundige net na de bevalling je baby op je buik gaat leggen, kan je nog van mening veranderen. Als je flesvoeding wilt geven, moet je het natuurlijk op voorraad al hebben voor je baby er is – week 36 dus.

Ga naar de kapper

afspraak verloskundigeBedenk dat je minimaal 1 maand er niet aan toe zal zijn om naar de kapper te gaan. Dus maak een afspraak en laat een leuk maar niet te veeleisend kapsel maken.

Jouw deadline: de bevalling.

Lees over de kraamweek en verzorgen van pasgeboren baby

zwangerschapscursussen aanbodMogelijk denk je net zoals ik – ik ga langzaam door de zwangerschapskalender heen, en daarna met een babykalender. Maar dat is gewoon niet hoe het werkt. Lees nu alvast over alles wat er op je afkomt als je baby er al is op mijn website krabbels op de muur. Zo wordt het mogelijk minder eng, en beperk je je eigen frustraties.

Check-lijst met alles wat je tijdens je zwangerschap regelen moet

Zoals je ziet het is nog wel wat! Je moet aan veel dingen denken en dat betekent dat je makkelijk iets kan vergeten. Ik heb een handige check-lijst voor je gemaakt zodat je zeker weten niks vergeet!

zakenteregelenchecklijst