10 weken zwanger

naar zwangerschap week 9naar zwangerschap week 10naar zwangerschap week 11naar zwangerschap week 12inschrijven_50x74

10 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 10 weken zwanger gewicht baby 75x75 10 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Nu je 10 weken zwanger bent, is het gewicht van de baby ongeveer 5 gram. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van een papieren A4tje! De lengte van de baby van kruin tot stuit is tussen de 31 en 42 mm.

gratis baby dozen new 100x100

Als zwangere vrouw kan je allemaal gratis babyspullen bestellen. Bekijk de uitgebreide lijst.

Ik ben er supertevreden over, nu heb ik weer wat handige spulletjes voor de baby.
Sanne (blogger van LaVieSagista)

10 weken zwanger ontwikkeling baby

Mijlpaal: je baby is compleet!

  • 10 weken zwanger baby
  • 10 weken zwanger baby
  • 10 weken zwanger baby

Fotocredit: Wikipedia, Wikipedia, lunar caustic via Flickr

Na 10 weken zwangerschap is de meest kritieke fase in de ontwikkeling van je baby achter de rug. Alle organen zijn er al, nu moeten ze alleen verder groeien en rijpen. Dat betekent niet dat je baby nu al geboren zou kunnen worde,  je baby is zeker nog niet levensvatbaar.

Het hoofd richt zich op. Tot nu toe rustte het volledig op de borstkas. De ogen zijn naar de voorkant van het hoofdje verplaatst. Het hart is gedaald en verzonken in het lijfje. Je kan ook ribbetjes zien en eronder piepkleine longetjes. Je kan alle bloedvaten door de huid heen zien.

De productie van spijsverteringssappen is al gaande en de darmen krijgen kronkels.

De geslachtsorganen beginnen zich te ontwikkelen in mannelijke of vrouwelijke richting. Maar met 10 weken zwanger kan je nog steeds niet zien of het een meisje of een jongetje is.

Weet je het nog? In het begin toen de placenta zich nog moest ontwikkelen werd je baby door een dooierzakje gevoed. Nu is deze voeding zo goed als op maar dat hoort ook zo want de placenta is er al. Je baby krijgt vanaf dit moment de voeding via de navelstreng. In de navelstreng zitten 3 bloedvaten met een dikke laag “gelei” eromheen. Dat zorgt ervoor dat de navelstreng niet afgeknepen kan worden. Zelfs door middel van een knoop zal dat niet gebeuren.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

10 weken zwanger ontwikkeling bij jou

Er zijn voorlopig geen grote nieuwe ontwikkelingen bij je. Je produceert meer bloed en dat blijft zo tot het einde van de zwangerschap. Jij en je baby hebben meer bloed nodig als reserve voor de bevalling maar ook ter bescherming tijdens liggen of opstaan. Door de verhoogde bloedproductie heb je meer ijzer nodig.

Extreme vermoeidheid kan direct bij het begin van de zwangerschap optreden. Het is mogelijk een van de eerste symptomen van zwangerschap en hoort bij het zwanger zijn. De vermoeidheid kan de hele zwangerschap aanhouden. Je kan alles hierover lezen in mijn blog over Extreme vermoeidheid.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het eerste trimester.


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 10 weken zwanger bent

Je bloesjes beginnen wat kort te worden, hé? Je hebt positiekleding nodig. Geen angst, van die oubollige tentjurken kan je bijna niet meer kopen, je kan nog steeds super strak eruitzien met je mooie, ronde buik. Een positiebroek zit ook veel comfortabeler dan een gewone broek. Kijk in mijn top 5 webwinkels met positiekleding om echt mooie items uit te zoeken. Je kan ook direct naar mijn favoriete winkel gaan.


Je bent al 10 weken zwanger. Overweeg een vlokkentest

Zwangerschapsfotografie-Den-Bosch-Eindhoven-Utrecht 018

 

Fotocredit: Izzy Fotografie

Als je ervoor gekozen hebt om prenatale onderzoeken te laten maken, is de vlokken test de eerste op je lijst. Deze test laat bijv. het syndroom van Down opsporen. In Nederland is het niet verplicht om deze of andere prenatale onderzoeken onder te gaan, dus luister naar je eigen verstand. Bedenk vantevoren goed dat er risico’s verbonden zijn aan deze test, en dat een positief resultaat ook nog geen honderd procent zekerheid geeft. En wat ga je doen als blijkt dat je kindje het syndroom van Down heeft? Dat zijn hele moeilijke vragen, betrek zeker je partner erbij!

Jouw deadline: De vlokkentest kan alleen tussen de 9e en 11e week van de zwangerschap uitgevoerd worden.


Mijn zwangerschap

10 weken zwanger

Karolina: Wat kon ik over niks boos worden! Uit het niets en flink ook. Gelukkig had ik het niet vaak (voor mijn gevoel iig) maar als het kwam, ging het als een trein. Lees verder…


Handige links voor deze week

  • Moeders voor moeders – Moeders voor Moeders is onderdeel van MSD (het vroegere Organon). Deze organisatie wil vrouwen die moeite hebben zwanger te worden helpen. Dit doen zij door urine van zwangere vrouwen in te zamelen. Deze urine bevat een bepaald hormoon dat gebruikt kan worden voor vruchtbaarheidsbehandelingen.
  • BOinK – BOinK is een landelijke vereniging die de positie van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen ondersteunt en versterkt.
  • Zwangerschapskalender voor vaders – maand 3