15 weken zwanger

naar zwangerschap week 1415 weken zwangernaar zwangerschap week 16naar zwangerschap week 17inschrijven_50x74

15 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 15 weken zwanger gewicht baby 75x75 15 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Het gewicht is ongeveer 50 gram, dat is twee keer zoveel als een week geleden! De lengte van de baby is van kruin tot stuit tussen 93 en 103 mm.

gratis baby dozen new 100x100

Als zwangere vrouw kan je allemaal gratis babyspullen bestellen. Bekijk de uitgebreide lijst.

Ik ben er supertevreden over, nu heb ik weer wat handige spulletjes voor de baby.
Sanne (blogger van LaVieSagista)

15 weken zwanger ontwikkeling baby

Als je 15 weken zwanger bent groeien de ogen en oren van je baby verder naar elkaar toe. Al gevormde beenderen worden harder en slaan heel snel calcium op. Daardoor verbeent kraakbeen best snel. Ledematen en ribben hebben nu al de kern van een stevig bot en dus is het skelet op een röntgen foto zichtbaar. Je baby vertoont ook reflexen met 15 weken zwangerschap en dat betekent dat het zenuwstelsel zich snel ontwikkelt. De laatste restjes van de staart zijn nu ook weg en je baby krijgt een kontje.

De huid van je baby is heel dun en het is mogelijk zijn bloedvaten door de huid heen te zien.

Je baby maakt nu al gal. Gal is nodig om vetten, cholesterol en vitaminen in het eten te verteren. Het zorgt er onder andere voor dat de allereerste ontlasting van je baby (meconium) bruin en groen is.

Je baby “leert” verder om dingen te doen. Hij oefent ook wat hij al heeft geleerd, zo kan hij nu al op zijn duim zuigen, vuistjes maken en slikken. Door al deze oefeningen en bewegingen worden de spieren krachtiger. Ja, je baby drinkt ook steeds vruchtwater en doet regelmatig plasjes. Maar geen zorgen, het vruchtwater in je buik wordt vaak ververst.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

15 weken zwanger ontwikkeling bij jou

  • 15 weken zwanger graham_en_sheila

Foto credit Graham and Sheila on Flickr

Je groeit verder. Nu is het maar wachten en wachten…

Brandend maagzuur kan nu al beginnen of pas later in de zwangerschap. Het voedsel beweegt zich trager door je lichaam en later in de zwangerschap zal ook je maag naar boven ingedrukt worden door de groeiende baarmoeder. Je kan alles hierover lezen in mijn blog over Brandend maagzuur.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het tweede trimester..


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 15 weken zwanger bent

Hoe groter je buik wordt, hoe moeilijker om tijdens je slaap te bewegen. Straks wordt het ook zo groot en zwaar dat je niet meer op je rug zal kunnen liggen. Hoe komt dat? 🙂 Het gewicht van je buik zal de aders in je rug afsluiten, wat tot gevolg heeft dat je benen in slaap vallen. Je baby zal straks ook beweeglijk worden als hij niet comfortabel ligt. En als je baby niet prettig ligt, lig jij ook niet prettig. Een zwangerschapskussen, ook wel een voedingskussen genoemd kan helpen. Kijk in mijn top5 beste webwinkels met zwangerschapskussens voor een paar voorbeelden. Heb je een urgent probleem, kijk direct in de beste winkel.


Je bent al 15 weken zwanger. Maak de 20-weken echo afspraak

Izzy-Fotografie-zwangerschapsfotografie-Nieuwegein318

 

Fotocredit: Izzy Fotografie

Als je hebt besloten om prenatale onderzoeken te doen, is de 20-weken echo een van de standaard prenatale onderzoeken die iedereen kan krijgen. Het doel van dit onderzoek is om de aanwezigheid van afwijkingen te ontdekken. Vaak is het ook mogelijk om het geslacht van je baby te zien.

Jouw deadline: Je hebt maar 2 weken (week 19 en 20) om de 20-weken echo uit te laten voeren.


Mijn zwangerschap

15 weken zwanger

Toen ik net zwanger was geworden besloot ik “gezond” te eten. Veel groenten en gevarieerd en alles… Dus eerst moest ik me verdiepen in wat ik allemaal mag en niet mag eten, en natuurlijk wat ik moet eten. Hier was het boek van Rana Conway “What to eat when you are pregnant” heel handig. Lees verder…


Handige links voor deze week

15 weken zwanger -weeks-thbn