22 weken zwanger

naar zwangerschap week 21naar zwangerschap week 22naar zwangerschap week 23naar zwangerschap week 24inschrijven_50x74

22 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 22 weken zwanger gewicht baby 75x75 22 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Het gewicht van de baby is ongeveer 350 gram. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van een courgette. De lengte van de baby van kruin tot stuit is ongeveer 19 cm.

zwangerschapsfotosessie-new 100x100

Voor echt mooie foto’s van je zwangerschap ga je naar een professionele fotograaf. Goede foto’s zijn van onschatbare waarde!

Kijk voor een speciale aanbieding op zwangerschapsfotografie.

22 weken zwanger ontwikkeling baby

Mijlpaal: Je baby kan je zeker horen

Je baby functioneert. Dat wilt zeggen dat de organen allemaal functioneren. De lever maakt bloedcellen aan, de maag produceert maagsappen etc. Zintuigen beginnen steeds beter te werken en je baby kan je dus vanaf 22 week zwanger al horen. Wat hoort hij? Je darmen, je bloedcirculatie, je maag maar ook je stem, de stem van je partner, oma, hond… en ook van de omgeving. Alles is natuurlijk gedempt door het vruchtwater en als je het wilt, kan je in bad je hoofd onder water doen. Ja, zo klinkt het allemaal ongeveer…

Tijdelijk is je kindje ook actiever als je rustig gaat zitten. Jij wilt slapen en hij wilt juist spelen. Dat komt omdat jouw bewegingen hem in slaap wiegen en als je rustig zit, wordt hij wat meer wakker. Hij slaapt dus heel veel overdag, mogelijk nu al in zijn favoriete slaaphouding. Echt ritme is er nog niet te vinden maar dat komt over een paar weken wel.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

22 weken zwanger ontwikkeling bij jou

  • 22 weken zwanger graham_en_sheila

Foto credit Graham and Sheila on Flickr

Vermijdt stres! Nu je 22 weken zwanger bent, verander je emotioneel, je lichaam verandert en de relatie met je partner verandert. Dit kan voor allerlei soorten onzekerheden zorgen. Dit is normaal – geen paniek. Je baan draagt misschien ook nog extra stress bij. Stress is niet goed voor een zwangere vrouw, probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Hier zijn wat tips daarvoor:

  • doe aan sport die geschikt is voor een zwangere. Doe niet te fanatiek, wandelen in het park kan ook voldoende zijn.
  • slaap zo veel als je nodig hebt
  • eet gezond
  • ontspan – neem een warm bad, neem je tijd om een leuk kapsel te maken of een leuk boek te lezen
  • doe aan hobby’s
  • praat met je partner en vrienden

Moedervlekken en wratten kunnen groeien en van kleur veranderen. Je kan alles hierover lezen in mijn blog over Moedervlekken en wratten.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het tweede trimester..


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 22 weken zwanger bent

Heb je het al? Een zwangerschapskussen. Als je wat problemen hebt met slapen, kan je het gebruiken om te voorkomen dat je op je rug gaat liggen. Kijk in mijn top5 webwinkels met zwangerschapskussens voor leuke adresjes. En als je liever direct bestelt, kijk hier.


Je bent al 22 weken zwanger. Regel erkenning en ouderlijk gezag

zwanger week 22

Fotocredit: Izzy Fotografie

Tegenwoordig zijn alle variaties op het gebied van relaties mogelijk. Jullie zijn mogelijk getrouwd en dan is dit helemaal niet van toepassing. Maar als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, regel de erkenning van jullie baby door de vader. Ik weet dat het een heel gedoe lijkt maar het is super belangrijk dat je het doet. Zo kan jullie baby wettelijk een vader hebben (of een duomoeder), van vader erven, nationaliteit van de vader erbij krijgen etc. Het blijft helaas niet bij de erkenning alleen want meestal is het ook nodig dat de vader (of duomoeder) van jullie baby ook ouderlijk gezag aanvraagt. Dat is iets anders dan erkenning en heeft alles te maken met wettelijke vertegenwoordiging van jullie baby en onderhoudsplicht.

Jouw deadline: rond week 24 dus je hebt nog wat tijd


Handige links voor deze week