28 weken zwanger

naar zwangerschap week 27naar zwangerschap week 28naar zwangerschap week 29naar zwangerschap week 30inschrijven_50x74

28 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75 28 weken zwanger gewicht baby 75x75 28 weken zwanger gewicht moeder 75x75

Je baby is nu ongeveer 25 centimeter lang. Het babygewicht is 1,1 kilogram, dat zijn drie kroppen sla.

gratis baby dozen new 100x100

Hoe weet je nu wat het beste is voor je baby? Probeer hier gratis merkproducten uit en ervaar het zelf. Wil je meer gratis babyproducten? Kijk in ons overzicht.

Ik ben er supertevreden over, nu heb ik weer wat handige spulletjes voor de baby.
Sanne (blogger van LaVieSagista)

28 weken zwanger ontwikkeling baby

Mijlpaal: de verhouding tussen hoofd en lijf is als bij de geboorte

Als je 28 weken zwanger bent is de romp van je baby zodanig gegroeid dat de verhouding tussen het hoofd en lijf tot de geboorte ongeveer hetzelfde gaat blijven.

Het hersenoppervlak wordt rimpelig en de hoeveelheid hersenweefsel neemt toe.

Je baby groeit verder en slaat meer vet op onder zijn huid. Nog een paar weken geleden woog je kindje bijna niks en nu is het al 1kg! Vanaf dit moment ontstaat het verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn gemiddeld zwaarder dan meisjes. Dit geldt alleen als het je eerste zwangerschap is.

De botten van je baby zijn al best stevig maar de schedel blijft nog steeds zacht om door het geboortekanaal te kunnen. Het verbenen van de botten is zelfs bij de geboorte niet voltooid maar als je 28 weken zwanger bent, is het al aardig onderweg.

De kans op overleving bij vroeggeboorte wordt steeds groter want de longen maken steeds meer blaasjes aan. Maar het is zeker nog niet de bedoeling dat de baby geboren gaat worden.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

28 weken zwanger ontwikkeling bij jou

  • 28 weken zwanger graham_en_sheila

Foto credit Graham and Sheila on Flickr

Het is al het derde trimester!

Nu je 28 weken zwanger bent ga je elke dag schopjes voelen. Probeer het bewegingspatroon van je baby te herkennen. De kracht en hoeveelheid verschillen per vrouw en per baby. Vanaf nu is het belangrijk om je baby elke dag te voelen bewegen. Neem de tijd daarvoor want als je druk bezig bent, zal je het niet voelen. Heb je je baby de hele dag niet voelen bewegen, ga dan rustig zitten of liggen en probeer contact te maken. Is je baby nog steeds heel erg rustig, bel dan met je verloskundige of arts.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het tweede trimester.


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 28 weken zwanger bent

Sta je op het punt om een babybedje te kopen? Alles over de keuze van een babybedje lees je in mijn post Babybedje of ledikant.


Je bent al 28 weken zwanger. Schrijf je in op een zwangerschapscursus

zwanger week 22

Fotocredit: Izzy Fotografie

Een goede en leuk begeleide zwangerschapscursus raakt heel snel vol. Dus wacht niet langer met inschrijven. Bij een zwangerschapscursus kan je veel nuttige informatie verkrijgen en meer vertrouwen in je zelf krijgen. Ook is zo’n cursus belangrijk voor je partner dus zoek bij voorkeur een zwangerschapscursus die je samen met je partner kan doen.

Jouw deadline: doe het nu en wacht er niet langer mee


Mijn zwangerschap

zwanger week 28

Karolina: Dus vanaf nu moet je je baby elke dag voelen bewegen. Dat had ik al voor week 28, maar toch gebeurde het af en toe dat Alexander de hele dag heel rustig was. Op zulke dagen kon ik me niet herinneren of ik iets gevoeld had of niet. Dan was ik bang en onrustig dat er iets mis was. En ja dan gaat je baby zeker niet bewegen… Lees hier meer


Handige links voor deze week