32 weken zwanger

naar zwangerschap week 31naar zwangerschap week 32naar zwangerschap week 33naar zwangerschap week 34inschrijven_50x74

32 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 32 weken zwanger gewicht baby 75x75 32 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Het gewicht van de baby is 1800 gram, je baby is nu over de helft qua gewicht. De lengte van kruin tot stuit is 29 cm, de totale lengte is 42 cm.  Je baby zal nog maar een klein beetje groeien in lengte.

babyuitzet organiseren-new 100x100

Je wilt dat frubbeltje in je buik straks de zachtste en mooiste babykleding aandoen. Kijk hier voor de mooiste babykleding.

32 weken zwanger ontwikkeling baby

De zenuwcellen in de hersenen ontwikkelen zich verder door “wortels te schieten” naar andere zenuwcellen. Zo kunnen ze signalen naar elkaar sturen. Hoe meer verbindingen en hoe complexer het netwerk, hoe sneller je kind zich zal ontwikkelen. Intelligentie is niet alleen erfelijk bepaald maar ook door de omstandigheden in de baarmoeder. Sommige stoffen (bijv. alcohol) remmen de ontwikkeling van zenuwcellen-verbindingen. Vette vissen tijdens de zwangerschap eten en borstvoeding geven na de bevalling stimuleert de groei van de zenuwcellen-verbindingen.

Al vorige week had je baby weinig ruimte om te kunnen bewegen. Als je 32 weken zwanger bent, is het weer wat krapper voor hem geworden. Hij is weer een beetje gegroeid.

Zijn ritme is ook steeds duidelijker te zien. Als je actief bent en veel loopt, gaat je baby slapen. Je wiegt hem letterlijk in slaap. Maar als jij wat rust wilt nemen, wilt hij juist iets doen.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

32 weken zwanger ontwikkeling bij jou

  • 32 weken zwanger graham_en_sheila

Foto credit Graham and Sheila on Flickr

De gemiddelde gewichtstoename voor een zwangere vrouw is tussen de 10 en 12 kilo. Dit zijn slechts gemiddelde en jouw gewicht kan sterk daarvan afwijken. Maak je dus geen zorgen als je heel erg afwijkt, ieder lichaam is anders en iedere zwangerschap is anders.  De baarmoeder bevindt zich nu 33 cm vanaf het schaambeen.

Heb je je baby vandaag kunnen voelen? Zo nee, ga rustig zitten of liggen en probeer contact te maken. Is je baby nog steeds heel erg rustig, bel met je verloskundige of arts.

Als je baby niet heel actief van aard is, kan je een trappelkaart bijhouden.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het derde trimester.


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 32 weken zwanger bent

Kleertjes voor je baby kopen is super leuk om te doen. Maar wist je dat je baby dat eerste maatje ook zo ontgroeid is? Het is makkelijk je geld onnodig weg te geven. Leer van mijn fouten en pak het wat slimmer aan. Je kan alles over keuzes van babykleertjes en hoeveel je waarvan nodig hebt lezen in mijn post over uitzet van babykleertjes.

Je bent al 32 weken zwanger. Bezoek ziekenhuizen in de buurt

zwanger week 22

Fotocredit: Izzy Fotografie

Of je nu al weet waar je bevallen wilt of nog niet maakt niet uit, ga ziekenhuizen in de buurt bezoeken. Ze organiseren vaak voorlichtingsuren waar je met een gids de afdeling rond kan lopen, in alle hoeken kijken en “stomme” of prangende vragen stellen. Wie weet, krijg je weer een goodie bag 😉

Jouw deadline: week 37


Handige links voor deze week