36 weken zwanger

naar zwangerschap week 35naar zwangerschap week 36naar zwangerschap week 37naar zwangerschap week 38inschrijven_50x74

36 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 36 weken zwanger gewicht baby 75x7536 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Het gemiddelde babygewicht in de 36e week van je zwangerschap is 2750 gram. De lengte van kruin tot stuit ongeveer 34 cm, de totale lengte ongeveer 46 cm.

vrouw-new-100x100Op zoek naar een origineel en mooi gedicht voor op de geboortekaartjes? Kijk hier.

36 weken zwanger ontwikkeling baby

Er is een verandering in het gedrag van je baby te merken. Het grootste gedeelte van de dag slaapt hij. Maar dan ook echt slaapt, zoals volwassenen het ook doen. Hij kan dus actief slapen en zijn ogen maken zeer herkenbare REM bewegingen. Stil slapen doet hij ook, maar nooit langer dan 30 minuten. Ongeveer 15%van de dag is hij wakker. Dit betekent nog niet dat hij ook actief is. Soms ligt hij rustig en soms schopt hij krachtig. Wat denkt hij als hij zo rustig blijft? Hij weet nog niks van jouw bestaan of wat er straks komt. Hij hoort alleen gedempte geluiden van je stem en werking van je lichaam. Is hij nieuwsgierig naar de bron van deze geluiden? Kan hij het al “voelen” wat er straks aankomt? Als hij actief is, doet hij van alles want hij moet nog steeds hard werken en oefenen. Zo maakt hij kauwende bewegingen, zuigt vruchtwater en natuurlijk “ademt” hij met vruchtwater.

Als je 36 weken zwanger bent, is het huidje van je baby nog steeds bedekt met huidsmeer. Dit laagje gaat hij pas in de laatste weken van de zwangerschap verliezen. Weet je het nog? Een paar weken geleden heb ik het al verklapt. Richting het einde van de zwangerschap komt huidsmeer in vlokjes in het vruchtwater. Zo kan je dus ook zien of je baby “op tijd” geboren is. Als bij de geboorte het vruchtwater schoon is (zonder vlokjes), is je baby wat vroeg. Als het vruchtwater helder maar met vlokjes is, is je baby “op tijd” geboren. Bij melkwit vruchtwater, is je baby aan de late kant. Dan zijn de huidsmeer vlokjes in het vruchtwater opgelost.

Aan het eind van de 36e week van de zwangerschap kan je baby zichzelf warm houden en voeden.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

36 weken zwanger ontwikkeling bij jou

  • 36 weken zwanger graham_en_sheila

Foto credit Graham and Sheila on Flickr

Heb je je baby vandaag kunnen voelen? Zo nee, ga rustig zitten of liggen en probeer contact te maken. Is je baby nog steeds heel erg rustig, bel met je verloskundige of arts.

Als je baby niet heel actief van aard is, kan je een trappelkaart bijhouden.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het derde trimester.ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 36 weken zwanger bent

Sommigen kiezen ervoor om aan geboortekaartjes pas te denken als de baby er al is. Dat heb ik dus gedaan. En onze geboorte kaartjes zijn met ca. 3 weken vertraging bij iedereen gearriveerd. Je kan zeggen… wie moet het snel horen, ga je bellen en de rest is de eerste paar weken toch niet direct welkom. Maar je kan dit ook keurig plannen en organiseren. Een perfecte design nu uitzoeken, proefdrukken bestellen en gedichtjes opzoeken. Zo is wachten toch leuker… Als je niet weet waar je de mooiste geboortekaartjes kan bestellen, kijk in mijn top5 leukste webwinkels met geboortekaartjes.

Jouw deadline: er is geen echte deadline. Je kan ook heel modern zijn en alleen een foto op Facebook gooien, maar als je nu al begint is de kans groter dat je een echt mooi ontwerp vindt.

Je bent al 36 weken zwanger. Pak je ziekenhuistas

Zwangerschapsfotografie-Eindhoven-Maartje-Izzy-Fotografie 038

Fotocredit: Izzy Fotografie

Het maakt niet uit of je thuis wilt bevallen of niet. Je moet een ingepakte ziekenhuistas klaar hebben staan. Je weet nooit hoe spoedig je weg moet gaan. Dus laat het niet in de weg maar al in de gang liggen of zelfs in de auto. Geen idee wat in zo’n tas hoort? Kijk dan in mijn blog over het vluchtkoffertje.

Jouw deadline: nu.


Mijn zwangerschap

36 weken zwanger

Karolina: Eerste dag van mijn zwangerschapsverlof! Ik hoef niks meer, wat een geluk. Ja, ik telde echt af tot ik niks meer hoefde doen. Ik kan eindelijk uitslapen en over dingen nadenken en… Het schijnt dat ik niet gemaakt ben voor langdurig niksdoen. Lees verder…


Handige links voor deze week