38 weken zwanger

naar zwangerschap week 37naar zwangerschap week 38naar zwangerschap week 39naar zwangerschap week 40inschrijven_50x74

38 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 38 weken zwanger gewicht baby 75x75 38 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Het gewicht van de baby is ongeveer 3100 gram. Bij 38 weken zwanger is de lengte van de baby van kruin tot stuit ongeveer 35 cm. De totale lengte is ongeveer 47 cm.

babyuitzet organiseren-new 100x100Als je nog iets van je babyuitzet mist, is het nu echt tijd om het compleet te maken. Kijk hier of je nog iets belangrijks mist.

38 weken zwanger ontwikkeling baby

Je baby groeit verder maar hij is al kant-en-klaar om geboren te worden. Waar wacht hij nog op? Hij bouwt nog aan een reserve van vet voor net na de geboorte. Je denkt misschien dat na de geboorte de instincten van moeder natuur inspringen en alles automatisch gebeurt. Het kan, maar is lang niet altijd zo. En Moeder Natuur zelf heeft een Plan-B dus bedacht. Borstvoeding komt niet direct op gang, je baby moet nog echt leren van je borst te drinken en jij moet leren om je baby aan te leggen. Dit kost tijd en ervaring aan beide kanten. Tussendoor heeft je baby natuurlijk energie nodig om te functioneren. Dus hier komt dit reserve vetlaagje aan bod. Dit betekent ook dat na de geboorte je baby gaat afvallen. Dat is heel normaal zolang het minder is dan ca. 10% van zijn geboorte gewicht.

Verder, gebeuren er niet veel nieuwe dingen meer als je 38 weken zwanger bent. Je baby is wakker en oefent zijn ademhalen, zuigen en slikken. Als hij slaapt maakt hij REM bewegingen met zijn ogen of slaapt hij rustig.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

38 weken zwanger ontwikkeling bij jou

  • 38 weken zwanger graham_en_sheila
Foto credit Graham and Sheila on Flickr

Je bent 38 weken zwanger. Er is nog steeds wat tijd maar de uitgerekende datum nadert. Dat voel je ook en je denkt steeds vaker na over de bevalling. Misschien kom je niet meer aan maar je voelt je zeker ongemakkelijk. Misschien kan je ook niet wachten tot je baby geboren is. Als je hebt besloten thuis te bevallen, is dat nu al mogelijk.

Heb je je baby vandaag kunnen voelen? Zo nee, ga rustig zitten of liggen en probeer contact te maken. Is je baby nog steeds heel erg rustig, bel met je verloskundige of arts.

Als je baby niet heel actief van aard is, kan je een trappelkaart bijhouden.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het derde trimester.


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 38 weken zwanger bent

Het schijnt een vaak voorkomende fout te zijn bij jonge ouders – We zien het wel als het zo ver is. Zie het nu alvast en lees alles over het verzorgen en het leven met een baby op mijn website krabbels op de muur.

Je bent al 38 weken zwanger. Maak goede voornemens.

Zwangerschapsfotografie-Den-Bosch-Eindhoven-Utrecht 018

Fotocredit: Izzy Fotografie

Je bent zeker benieuwd naar hoe het straks wordt. Hoe is het om een baby te hebben en voor een baby te zorgen. Mogelijk weet je al hoe je dit allemaal gaat aanpakken. Gewoon en normaal. 🙂

Schrijf alles op wat je nu denkt hoe het zal gaan. Gewoon voor jezelf. Je hoeft dit aan niemand te laten zien. Lees het terug als je baby er al is. En dan over een paar weken. En dan over een paar maanden… Ben je benieuwd naar mijn evaluatie? Je kan het lezen in mijn post over voornemens van een zwangere vrouw.


Mijn zwangerschap

38 weken zwanger

Karolina: Ik weet niet zeker of het nou dat boek was of zwangerschap slapeloosheid maar op een bepaald moment kon ik ‘s nachts helemaal niet meer slapen. Lees verder…


Handige links voor deze week