40 weken zwanger

naar zwangerschap week 39zwangerschap week 40naar zwangerschap week 43inschrijven_50x74

40 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 40 weken zwanger gewicht baby 75x75 40 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Het gemiddelde babygewicht bij 40 weken zwanger is 3400 gram. Lengte: van kruin tot stuit – 37 – 38 cm, de totale lengte – 48 cm. Je baby is nu helemaal volgroeit in zowel gewicht als lengte.

vrouw-new-100x100Kraamweek is een achtbaan. Als je een beetje hiervoor wil voorbereiden lees Veilig door de kraamtijd.

40 weken zwanger ontwikkeling baby

  • 40 weken zwanger baby

Fotocredit: Wikipedia

Volgens schema zal je baby deze week geboren worden, maar dit hoeft helemaal niet. Hoewel zwangerschap soms echt precisie werk is (denk aan wat er tijdens de eerste weken gebeurt), soms lijkt het ook totaal niet op wiskunde en meer op een project zonder enige planning. Zo is het nu ook en maar 5% van de baby’s worden precies op de uitgerekende datum geboren. De meeste baby’s worden wel rond week 40 geboren (anders zouden we er niet zo’n mooi rond getal opplakken).

Als je 40 weken zwanger bent, wordt je baby langzaam te groot voor de placenta om hem voldoende voeding en zuurstof te bieden. Dit veroorzaakt stress en je baby begint een stress-hormoon (cortisol) te produceren. Deze hormoon komt via de placenta bij jou terecht en zet een hormonenfabriek in werking. Tegelijkertijd laat de placenta jouw stress-hormoon door naar je baby toe. Dit zorgt er voor dat de baby nog verder gaat ‘rijpen’ en stimuleert de baarmoeder om te verweken en samen te trekken. Als de baarmoedermond voldoende verweekt is, beginnen de weeën en de bevalling.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

40 weken zwanger ontwikkeling bij jou

  • 40 weken zwanger graham_en_sheila
  • 40 weken zwanger front_graham_en_sheila
Foto credit Graham and Sheila on Flickr

Je baby kan vanaf week 37 veilig geboren worden. Officieel ben je ook niet over datum tot week 42! Als je baby laat op zich nog wachten, dan is het zo. Gebruik deze tijd om toch iets leuks te doen:

  • lees boeken en tijdschriften (niet alleen over de bevalling en je baby maar ook iets anders ter ontspanning)
  • neem deel aan een korte workshop van een paar uurtjes
  • kijk films thuis of in een bioscoop

Heb je je baby vandaag kunnen voelen? Zo nee, ga rustig zitten of liggen en probeer contact te maken. Is je baby nog steeds heel erg rustig, bel met je verloskundige of arts.

Als je baby niet heel actief van aard is, kan je een trappelkaart bijhouden.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het derde trimester.


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 40 weken zwanger bent

Fixeer je niet op je uitgerekende datum. Het kan best dat je voor- of vlink na je uitgerekende datum gaat bevallen. Het is leuk om een “feestje” van je uitgerekende datum te maken. Zeker als er weeën niet begonnen zijn 😉 Ga iets leuks doen voor jezelf.

Mijn zwangerschap

40 weken zwanger

Karolina: Het was net voor 6. Ik kwam terug naar bed en plotseling voelde ik vocht… van binnen! Eerst diep en daarna een beweging in de buiten richting. Ik ben bijna het bed uitgesprongen (uitgesprongen, uitgesprongen als een zwangere…) en liep naar toilet. Lees verder…


Handige links voor deze week