5 weken zwanger

naar zwangerschap week 4naar zwangerschap week 5naar zwangerschap week 6naar zwangerschap week 7inschrijven_50x74

5 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 5 weken zwanger gewicht baby 75x75 5 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

Op dit moment is de gemiddelde lengte van de baby van kruin tot stuit 1,25 mm. Dat is vergelijkbaar met de dikte van een haaknaald.

gratis baby dozen new 100x100

Als zwangere vrouw kan je allemaal gratis babyspullen bestellen. Bekijk de uitgebreide lijst.

Ik ben er supertevreden over, nu heb ik weer wat handige spulletjes voor de baby.
Sanne (blogger van LaVieSagista)

5 weken zwanger ontwikkeling baby

Het fabriekje werkt op volle toeren. Een week geleden was je baby “plat” maar rond de 21e dag na de bevruchting (5 weken zwanger dus) wordt het echt spannend. Vanaf nu begint je baby zichzelf te sluiten zoals je een platte hand kan sluiten tot een vuist. Je kan je voorstellen dat daar af en toe iets mis gaat. De sluiting begint met de sluiting van de neurale buis want dit is de meest belangrijke. Bij een foutieve sluiting van de neurale buis wordt een kind met een open rug of andere neurale buisdefecten geboren. Foliumzuur slikken helpt deze defecten te voorkomen.

Je baby bestaat nu uit drie lagen en ziet er totaal niet uit als een baby. Elk van deze lagen zal een ander organenstelsel vormen. Zo begint deze week de aanleg van het hart, centrale zenuwstelsel en spieren.

Er kan nog van alles verkeerd gaan en de kans op een miskraam is hoog.


abonneer-new-100x100
Ontvang elke week een update over jou en je baby per email! Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl en ontvang elke week alle informatie over je zwangerschap en wat er allemaal bij komt kijken.

5 weken zwanger ontwikkeling bij jou

Je bent over datum met je menstruatie. Dit is het moment dat je je langzaam begint te realiseren dat je zwanger zou kunnen zijn. Dat is spannend! Ben je wel of niet zwanger? Dit is de tijd om een zwangerschapstest te doen. Is het positief? Lees dan mijn blog Zwanger, wat nu?

tips-primavoeding

Je hoopt natuurlijk dat je zwanger bent en denkt meteen: “Wat kan ik nu nog eten?”. Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal producten die je moet vermijden.

 • Rauw vlees, rauwe vleeswaren, rauwe vis, rauwmelkse kazen, rauwe eieren of producten ervan
 • Bepaalde soorten (gerookte) vis
 • Lever
 • Leverproducten kan je beperkt eten
 • Bepaalde soorten kruiden. Let ook op de kruidenpreparaten
 • Alcohol
 • Cafeïnerijke dranken, kan je maar beperkt gebruiken
 • Drop en zoethoutthee kan je maar beperkt gebruiken
 • Wees matig met zout

Voor de volledige lijst van het Voedingscentrum klik hier.

Ochtendmisselijkheid als je zwanger bent is een bekende kwaal. Het is een van de eerste symptomen van zwangerschap. De misselijkheid kan tot het eind van het eerste trimester blijven, in sommige gevallen zelfs tot het eind van de zwangerschap. Je kan alles hierover lezen in mijn blog over ochtendmisselijkheid.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het eerste trimester.


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 5 weken zwanger bent

Doe een zwangerschapstest! Ze kunnen heel gevoelig zijn en het is mogelijk om al 10 dagen na de bevruchting een betrouwbare uitslag te hebben.


Je bent dus 5 weken zwanger. Denk na over het vastleggen van je zwangerschap.

Zwangerschapsfotografie-Eindhoven-Maartje-Izzy-Fotografie 035

Fotocredit: izzyfotografie

Het is maar wat en mogelijk klinkt het nog surreëel want je ziet nog totaal niet zwanger eruit… mogelijk kan je het nog niet eens geloven. Maar denk toch hierover na want als je de voortgang van je zwangerschap wilt laten zien, moet je nu beginnen. Als je inspiratie nodig hebt, kijk in onze blog 10 manieren om je zwangerschap nooit te vergeten.

Jouw deadline: afhankelijk van hoe je het wilt doen. Elke dag een foto? Dan moet je vandaag beginnen. Elke week iets in je dagboek opschrijven? Kies een vaste dag en tijdstip en begin zo snel mogelijk. Zwangerschapsfotosessie? Het beste tijd is rond week 30.

Benieuwd naar wat je nog meer moet regelen? Kijk in mijn post over zaken te regelen tijdens de zwangerschap.

Mijn zwangerschap

5 weken zwanger

Wat een spannend moment was dat! Zelfs de test kopen was al spannend voor mij. Ik geloofde niet dat ik zwanger was maar ik hoopte er wel op. Op een of andere manier was het kopen van een zwangerschapstest al een erkenning dat ik zwanger was. Lees verder…

Ervaring van mijn man

We zaten samen film te kijken. Ik weet niet meer welke film het was, Die Hard of Transporter. In ieder geval een actiefilm met weinig romantiek of drama. En ineens had ze de tranen in haar ogen staan. Ik snapte niet wat er aan de hand was. Pas een week later, toen we de test gedaan hadden was het duidelijk: zwangerschapshormonen! 🙂


Handige links voor deze week

 • Is het al tijd om op je voedingspatroon op te letten? Kijk hier voor een speciale aanbieding voor onze lezers.
 • Alcohol en zwangerschp – een website van STAP, Nederlands instituut voor alcoholbeleid met een gratis online cursus Negen Maanden Niet. Het is een online cursus voor zwangere vrouwen die alcohol gebruiken. Het is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Universiteit Maastricht. Door Negen Maanden Niet leer je meer over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ook krijg je advies als je zelfstandig jouw alcoholgebruik wil minderen of stoppen.
 • Zwangerschapskalender voor vaders – maand 2