8 weken zwanger

naar zwangerschap week 7naar zwangerschap week 8naar zwangerschap week 9naar zwangerschap week 10inschrijven_50x74

8 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 8 weken zwanger gewicht baby 75x75 8 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

De baby is bij 8 weken zwangerschap van kruin tot stuit gemiddeld tussen de 14 en 20 mm lang. Dat is ongeveer zo groot als een 10ct euromuntje.

gratis baby dozen new 100x100

Gratis merkproducten uitproberen? Als zwangere vrouw kan je veel gratis babydozen bestellen.

Ik ben er supertevreden over, nu heb ik weer wat handige spulletjes voor de baby.
Sanne (blogger van LaVieSagista)

8 weken zwanger ontwikkeling baby

  • 8 weken zwanger _baby_lunar_caustic

Foto credit lunar caustic on Flickr

De veranderingen gaan nu snel en je baby begint te “functioneren”.

De romp van de baby wordt groter en strekt zich meer uit. Het hoofd heeft een definitieve vorm gekregen. Het is nog steeds erg groot in verhouding tot de rest van het lijfje. Ook de kaken en mond beginnen zich te ontwikkelen. Het is mogelijk om ellebogen en knieën te zien. De handjes en de voetjes krijgen knopjes waaruit de vingers en de tenen zullen ontstaan. In het begin zijn ze nog onderling met huid verbonden (zwemvlies).

Het begin van het skelet ontstaat. Nu is het nog van kraakbeen maar over een paar weken ontstaan ook de botcellen.

De hersenen beginnen te functioneren. De oren ontwikkelen zich in- en uitwendig. Het hart en de longen ontwikkelen zich nog steeds. Het haartje klopt ca. 60x per minuut. Het maagje produceert maagsappen en de lever maakt bloedcellen aan.

Het risico van een miskraam is met 8 weken zwanger nog steeds groot, maar wees gerust, maar 15% van alle zwangerschappen worden door een miskraam beëindigd.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

8 weken zwanger ontwikkeling bij jou

Je baarmoeder groeit!

Ben je er net achtergekomen dat je mama wordt? Gefeliciteerd! Weet je niet wat je nu moet doen? Lees mijn blog Zwanger, wat nu?

Een van de eerste zwangerschapskwalen (en daarmee een van de eerste symptomen van zwangerschap) is dat je vaker moet plassen. Niet leuk, maar tot het einde van je zwangerschap zal je vaker moeten plassen dan normaal. Je kan alles hierover lezen in mijn blog over Vaker plassen.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het eerste trimester.


ezwangerschapskalender-foto_100x100

Tip van Karolina voor als je 8 weken zwanger bent

Zit je broek wat krap? In positiekleding ben je veel comfortabeler. De moderne positiekleding is supermooi en het laat je buikje tot zijn recht komen. Niemand zal meer twijfelen of je nou aangekomen bent of zwanger 🙂 Weet je niet waar je positiekleding kan kopen? Kijk in mijn top 5 leukste webwinkels met positiekleding. Is een top5 je te veel? Ga dan direct naar de no.1.


Je bent al 8 weken zwanger. Denk na over prenatale onderzoeken.

Zwangerschapsfotoshoot-Tilburg 012

 

Fotocredit: Izzy Fotografie

Voor veel mensen zijn prenatale onderzoeken niet zo maar iets wat “erbij hoort”. Afgezien dat er geen garanties zijn en dat sommige onderzoeken een verhoogd risico op miskraam met zich mee brengen, de vraag blijft: wat ga je met deze kennis doen? Helemaal zekerheid geven deze testen ook niet. Natuurlijk ben je blij als blijkt dat er niks aan de hand is (en meestal is het ook zo), maar wat als het tegen zit? Denk dus over na “of” en welke prenatale onderzoeken je wilt ondergaan. Praat hierover met je partner, want hij heeft hierover vast ook een mening.

Jouw deadline: je moet een beslissing nemen voor de vlokkentest uitgevoerd kan worden in de weken 9 tot 11. Later kan je nog van mening veranderen maar zijn je opties ook beperkter.

Mijn zwangerschap

week8_300x300

Karolina: Nog voor ik voor de alle eerste keer naar de verloskundige ging, kreeg ik een rare pijn. Het was diep in mijn bekken afwisselend aan de ene en de andere kant. Op deze plek had ik nog nooit pijn gehad. Lees verder…