9 weken zwanger

naar zwangerschap week 8naar zwangerschap week 9naar zwangerschap week 10naar zwangerschap week 11inschrijven_50x74

9 weken zwanger lengte-kruin-stuit 75x75 9 weken zwanger gewicht baby 75x75 9 weken zwanger gewichttoename moeder 75x75

De baby is van kruin tot stuit tussen de 22 en 30 mm lang. Dat is de lengte van een mini wasknijper.

gratis baby dozen new 100x100

Als zwangere vrouw kan je allemaal gratis babyspullen bestellen. Bekijk de uitgebreide lijst.

Ik ben er supertevreden over, nu heb ik weer wat handige spulletjes voor de baby.
Sanne (blogger van LaVieSagista)

9 weken zwanger ontwikkeling baby

Mijlpaal: je baby begint te bewegen

  • 9 weken zwanger_echo_viralbus
  • 9 Weken zwanger baby

Foto credit viralbus on Flickr, Wikipedia


Nu dat je 9 weken zwanger bent, zijn de armen en benen langer dan vorige week. Er zijn duidelijk vingers en tenen te zien. Het hoofd en de nek zijn beter ontwikkeld. De staart verdwijnt langzaam maar is nog steeds aanwezig.

De ogen zijn bijna volledig bedekt door de oogleden. Je kan ook duidelijk oren zien. Het tongetje is er nu ook en vanaf deze week begint je baby smaakpapillen op zijn tongetje te ontwikkelen. Hij kan nog niks proeven maar dat komt rond week 16. In het tandvlees zitten al knopjes die na de geboorte tanden worden.

Je baby begint te bewegen. Je kan het ook zelf op de echo zien. Dat betekent dat de spieren zich ontwikkelen. Je baby beweegt in kleine schokjes maar jij kan er nog totaal niks van voelen. Dat komt o.a. doordat er nog veel ruimte is in het vruchtzakje en je baby de buikwand niet aan kan raken. Geen zorgen als dit je eerste zwangerschap is, je zal je baby voelen bewegen rond week 18 – 20.

Het hartje van je baby slaat ca. 80x per minuut. Dat is ongeveer 10 slagen meer dan de hartslag van een volwassene in rust.

Het is nog niet mogelijk te zien of het een meisje of een jongetje is, maar dit is wel al bepaald. De placenta heeft zich aan de baarmoederwand geworteld.


abonneer-new-100x100
Interessant? Je kan dit ook elke week per email ontvangen. Abonneer voor de updates van eZwangerschapskalender.nl

9 weken zwanger ontwikkeling bij jou

Nu je 9 weken zwanger bent produceer je meer bloed. Dit blijft zo tot het einde van de zwangerschap. Jij en je baby hebben meer bloed nodig als reserve voor de bevalling maar ook als bescherming tijdens het liggen of opstaan. Door de verhoogde bloedproductie heb je meer ijzer nodig.

Pijnlijke borsten is een van de eerste symptomen van zwangerschap. Je borsten bereiden zich voor op de borstvoeding. Je kan alles hierover lezen in mijn blog over Pijnlijke borsten.

Lees hier de volledige lijst van de zwangerschapskwalen van het eerste trimester.


veilig zwanger boekreview 9 weken zwanger

Leestip van Karolina voor als je 9 weken zwanger bent

Veilig zwanger is een klassieker – dit wist ik niet toen ik dit boek kocht en het bleek een goed boek te zijn. Ik heb het vrij snel doorgelezen omdat ik vooral dingen wilde weten. Ik wilde geen stomme fouten maken die mijn baby in gevaar zouden kunnen brengen. Dus “veilig zwanger” leek mij ook een geslaagde titel.

Veilig zwanger door Beatrijs Smulders is een echte aanrader als je op zoek bent naar een alles-in-1 zwangerschapsboek.


9 weken zwanger? Het is tijd voor de eerste controle bij de verloskundige

Zwangerschapsfotografie-Den-Bosch-Eindhoven-Utrecht 009

 

Fotocredit: Izzy Fotografie

In begin van je zwangerschap ga je iedere paar weken naar de verloskundige. Tegen het einde kom je er steeds vaker, op een gegeven moment zelfs iedere week. Als je meer wilt weten over de verloskundige, lees mijn blog Wat is een verloskundige?

Jouw deadline: afhankelijk van wanneer je de afspraak hebt gemaakt ergens deze of komende week.


Mijn zwangerschap

9 weken zwanger

Karolina: Voor de eerste controle bij de verloskundige ging ik samen met mijn man. Dat was best spannend. Het ultieme bewijs dat ik zwanger ben… of niet. Misschien was de zwangerschapstest toch negatief? Ik kon het nog steeds niet helemaal geloven. Lees verder…


Handige links voor deze week